'Van niets naar iets'- een inspiratiebron voor mensen met autisme

Omdat ik de afgelopen jaren veel geleerd heb in mijn leven, heb ik in 2016 de stap gezet om een autobiografie over mijn leven te schrijven.
Vandaag op 31 maart 2023, vlak voor Wereld Autisme Dag wordt mijn autobiografie: 'Van niets naar iets' uitgegeven door Uitgeverij Boekscout.
Deze autobiografie beschrijft vanuit mijn perspectief hoe ik mijn leven ervaar met PDD NOS, een vorm van autisme. Mede door mijn autisme is mijn weg naar mijn hbo-diploma niet vlekkeloos verlopen.
Op de basisschool dachten sommige docenten dat ik weinig in mijn mars had.
Bij de jaarlijkse gesprekken van de groepsovergang zei de orthopedagoog elke keer tegen mijn moeder: "Wij zijn bang dat Déwa het dit jaar niet gaat redden vanwege zijn lage IQ."
Mijn moeder antwoordde hierop: "Tot nu toe heeft Déwa het steeds gehaald, dat zien we wel aan het einde van het volgende schooljaar."
Ondanks dat weinig mensen vertrouwen hadden in mijn capaciteiten werkte ik mijzelf in zes jaar tijd op van het vmbo t op het speciaal onderwijs naar de bachelor hbo Accountancy.
Mijn moeder vormde hierbij een belangrijke rol.
Zij heeft mij vanaf dag een gesteund om mijn doelen te behalen.
Zonder haar steun weet ik zeker dat ik nooit de persoon geworden ben die ik nu ben.

Ondanks dat ik door mijn doorzettingsvermogen en de drang om mijzelf te bewijzen, mijzelf opgewerkt heb naar het hbo was dit voor sommige mensen nog steeds niet genoeg bevestiging dat mijn autisme mij niet hindert in mijn functioneren.
In de zomer van 2018 was ik opzoek naar een stage adres.
Bij de eerste vier sollicitatiebrieven schreef ik eerlijk dat ik een lichte vorm van autisme heb, aangezien ik vanuit mijn ervaring ervaren heb dat eerlijkheid het langst duurt.
Helaas bleek dit in de werkelijkheid anders uit te pakken.
Bij twee van de vier accountantskantoren die ik aanschreef mocht ik uiteindelijk op gesprek komen.
In de gesprekken lag de nadruk vooral op mijn functioneren met mijn autisme.
Ik kreeg vragen van de accountants hoe ik bijvoorbeeld zou functioneren als ik onverwachts een andere taak zou gaan krijgen.
Hierop antwoordde ik dat ik daar wel even aan moet wennen, maar dat ik er voor open sta om mijzelf hierin te ontwikkelen.
Van het eerste accountantskantoor heb ik na meermaals bellen nooit een duidelijk antwoord gehad of ik er stage mocht lopen.
Bij het tweede accountantskantoor kreeg ik een dag later de recruiter aan de telefoon.
Zij zei tegen mij dat de accountants met pijn in hun buik zaten om te melden dat het accountantskantoor niet genoeg mankracht had om mij een stage aan te bieden.
Op dat moment kwamen de woorden van de recruiter als een klap op mijn hart aan.
Mijn hele zelfvertrouwen zakte naar beneden, aangezien ik het gevoel had dat mensen mijn autisme nog steeds als een 'zwakte' zagen.
Uiteindelijk besloot ik tegen mijn wil in mijn autisme te verzwijgen bij het zoeken van een stage.
Na uiteindelijk twintig sollicitatiebrieven te schrijven en keer op keer afgewezen te worden, zette ik toch door om een stage te vinden.
Uiteindelijk vond ik een geschikt stageadres waar ik gerespecteerd werd om wie ik ben.
Mijn autisme was geen hindernis voor de werkgever.
Deze stageplek leidde uiteindelijk tot de baan die ik tot op heden heb.

Na 4 jaar hard werken haalde ik in de verwachte periode van vier jaar mijn opleiding met slechts twee herkansingen!
Op het moment dat ik mijn hbo-diploma in ontvangst nam besefte ik dat mijn autisme niet mijn 'zwakte' is, maar mijn 'kracht'.
Doordat ik voor elke prestatie drie keer zo hard moet werken als een ander, inspireerde dit mij juist om van 'niets naar iets' te komen.
Juist om de mensen met vooroordelen te bewijzen dat mijn 'beperking' niet mijn zwakte is.

Door het uitbrengen van mijn boek hoop ik andere mensen met een 'beperking' of een gebrek aan zelfvertrouwen te inspireren om ondanks de vooroordelen het beste van hun leven te maken. Verder hoop ik ook een spiegel voor de maatschappij te houden om te laten zien dat er anno 2023 nog veel vooroordelen zijn over autisme.

In de afgelopen jaren heb ik een belangrijke les geleerd: "Laat je nooit door andere mensen naar beneden halen en blijf altijd in jezelf geloven!"

Nieuwsgierig hoe ik 'Van niets naar iets' ben gekomen?
Mijn boek valt op de volgende link te bestellen:

https://www.boekscout.nl/shop2/boek/9789464685916#samenvatting


Twitter Facebook LinkedIn Volgen


'Van niets naar iets'- een inspiratiebron voor mensen met autisme

Verkiezingen publieksprijs BoekGoud 2023

Nu ook in de GGZ totaal

Review Van niets naar iets in Vakblad Sociaal Werk

Nu ook in de Dukenburger!

Een week verder...